ZOEKEN

Vakantiehuizen met zwembad te huur

Pernes-les-Fontaines - Vaucluse - Ventoux
info@vakantie-provence.be

Te Huur
Vakantiewoningen
Gîtes
Prestige villa's
Chambres d'hôtes
Last Minutes
Bourgogne
Chambres d'hôtes

Diverse
Wie zijn wij
Contact
Verhuren ?

Huren
Hoe reserveren
Algemene Voorwaarden
Reisbijstand &
Annulatieverzekering

Verzekeringen


Artikelen
Uitstappen
Markten
Apt
Avignon
Fontaine de Vaucluse
Gordes
Isle sur la Sorgue
Lourmarin
Pernes les Fontaines
Rustrel
Saint Didier
Sault
Séguret
Leuk met kinderen
Toulouranc
Cascades de Sautadet
Snoepmuseum
Ezeltocht daguitstap
Waterpretparken
Wave Island Monteux
Aquapark Nyons
Aqualand Cap d'Agde
Bouscarasse Uzès
Watersport
Kayakken
Avontuur - Actief
Klimparcours
Natuur
De kale berg  
Okergroeves Roussillon
Dentelles de Montmirail
Colorado Provençal
Fietsen
Mont Ventoux
Fietsverhuur
Fietsroutes
Vliegen
Rondvluchten
Zweefvliegen
Parapente
Ballonvaart
Evenementen
Festival van Avignon
De Choralies
Monumenten
Palais des Papes
Pont Saint Bénézet
Amfitheaters
Orange
Vaison la Romaine
Musea
Haribo
Wijnen
Wijn
Châteauneuf de Pape

 

 

 

Luxe nieuwbouw villa - airco - groot domein met bos : 10 pers
Zwembad | Drone | Tuin & Terras | Villa | Interieur | Slapen | Omgeving | Galerij | Tarieven | Gastenboek

PERNES-LES-FONTAINES

Pernes-les-Fontaines heeft haar naam te danken aan de 40 fonteinen ‘li font’ die zij rijk is. Het mooiste pronkstuk is de barokke ‘Fontaine de Cormora’n dicht bij de kapel van de Notre-Dame-des-Grâces. Volgens een legende wordt je gek indien je een slokje neemt uit de ‘fontaine de Lune’.

De naam Pernes zou afgeleid zijn van Paternus, een grondbezitter die hier ooit in de regio woonde. Pernes-les-Fontaines, als voormalige hoofdstad van het Comtat Venaissin, wordt ook wel de parel van het Comtat Venaissin genoemd.

Het stadje ligt ten zuiden van Carpentras, tussen de Mont-Ventoux en Avignon, iets ten noorden van de Lubéron. Pernes vormt een charmant geheel van nauwe straatjes, oude muren, middeleeuwse torens en poorten.

Langs de oevers van het riviertje de Nesque zie je traditiegetrouw menig Provençaalse pétanque-spelers.

MARKTDAG : Zaterdag

 

Château de Saumane-de-Vaucluse

Saumane-de-Vaucluse is een prachtig dorp op een heuveltop met oude huizen en smalle geplaveide straatjes, over het hoofd gezien door het kasteel waar markies de Sade een deel van zijn leven doorbracht.

De jonge markies de Sade, bracht een deel van zijn jeugd door in Saumane. De Sade werd in oktober 1763 voor de eerste maal opgesloten, in het kasteel van Vincennes wegens "kleine uitspattingen" in een bordeel.  Zijn celstraf bleef door ingrijpen van zijn invloedrijke schoonfamilie beperkt tot 15 dagen.

In  1768 haalde De Sade een bedelares - wellicht betrof het hier een prostituee - over hem gezelschap te houden in zijn huis in Arceuil. Hij geselde haar, terwijl hij zichzelf daarbij bevredigde. De vrouw diende een aanklacht in en De Sade werd opnieuw veroordeeld.

De zaak trok veel aandacht en De Sades naam als libertijn was gevestigd. Madame de Montreuil kreeg het voor elkaar dat er een lettre de cachet tegen hem werd uitgevaardigd. Dit was een tweesnijdend zwaard waardoor het schandaal buiten de gewone rechtspraak om afgehandeld kon worden, maar ook inhield dat De Sade in de toekomst voor iedere rechtbank zijn rechten zou verliezen. (Wat haar motief toen ook geweest mocht zijn, Madame de Montreuil zou De Sade voor de rest van haar leven in toenemende mate blijven achtervolgen.)

Na een half jaar gevangenis en een symbolische boete werd De Sade weer vrijgelaten met het advies zich niet meer in Parijs te laten zien.

Er volgden relatief rustige jaren in zijn kasteel in Château de Saumane-de-Vaucluse
in de Provence, hoewel geruchten over seksuele escapades met zijn personeel telkens weer opdoken.

In 1772 volgde het tweede grote schandaal. Tijdens een orgie met zijn bediende Latour en enkele prostituees deelde De Sade bonbons met Spaanse vlieg uit. Omdat de prostituees daar onwel van werden, klaagden ze hem aan. De Sade werd op 11 september 1772 bij verstek ter dood veroordeeld wegens sodomie en vergiftiging. Het vonnis werd later vernietigd. In het achttiende-eeuwse Frankrijk werden lustopwekkende bonbons met Spaanse vlieg daarna "bonbons à la Marquis de Sade" genoemd.

Fontaine de Vaucluse

Met meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar plaatst Fontaine-de-Vaucluse zich bij de toppers van de bezienswaardigheden in de Vaucluse. Het departement heeft trouwens zijn naam te danken aan dit dorp. De naam komt van ‘Vallis Clausa’  wat gesloten, vallei betekent. Het departement werd later naar dit dorp genoemd, om verwarring te vermijden werd het dorp herdoopt van Vaucluse naar Fontaine-de-Vaucluse.

Bij het binnenrijden van Fontaine-de-Vaucluse wordt je aandacht direct getrokken door de smaragdgroene kleur van de Sorgue die hier ontspringt.

Fontaine-de-Vaucluse is een uitmonding van een ondergronds rivierennet , een bron die ontspringt uit een indrukwekkende rotsformatie. Het is één van de grootste springbronnen ter wereld. De diepte van de bron is tot op heden nog nietgekend. Menig duiker of speleoloog, zelfs Jacques Cousteau, hebben dit proberen achterhalen, tevergeefs echter.

In de zomer is het een slapende bron die zogoed als droog staat. In het voorjaar wordt de bron gevoed door het smeltwater uit de bergen, het debiet kan dan oplopen tot 200.000 liter/sec. Met deze cijfers is de Fontaine-de-Vaucluse de machtigste waterbron in de wereld. Vroeger diende een vijgenboom als maatstaf voor de hoogte van het water. De boom staat er nog steeds maar de Sorgometer doet nu dienst als meetinstrument.
Deze plek inspireerde met haar schoonheid o.a. de dichter Perrarca, de Provençaalse schrijver Mistral en de hedendaagse dichter René Char.

Bezienswaardigheden

1. Er is een oude papiermolen  waar nog steeds op ambachtelijke manier papier wordt gemaakt, toegang gratis..
2. Musée ‘Pétrarque’
3. Musée ‘de la Résistance.’
4. Musée ‘Le Monde Souterrain’
5. Musée ‘des Santons’

Isle-sur-la-Sorgue

Isle-sur-la-Sorgue heeft haar naam te danken als «  eiland «  gelegen tussen de 5 vertakkingen van de rivier de Sorgue.

Dit stadje wordt ook wel het Venetië van het Comtat Venaissin genoemd. Het pittoreske dorpje is een toeristische trekpleister.

Het voelt heerlijk koel aan langs het water in het hartje van de warme Provence. U vindt hier een overvloed aan terrasjes, restaurants en souvenir winkeltjes.

Vroeger dreef de rivier een 70tal watermolens aan waar nu nog restanten van te zien zijn in het centrum. De mooiste overgebleven schoepenraden zijn deze in Rue du Dr Jean-Roux en in rue Jean-Théophite.

Isle-sur-la-Sorgue is de place to be voor antiquairs en brocante. Vooral het weekend is het er druk op de vlooienmarkt waar je tal van tweedehandsspullen en antiek kan vinden. De antiekmarkt is de tweede grootste antiekmarkt van Frankrijk, Parijs is de grootste.
Ieder jaar tijdens Pasen en op 15 augustus vinden hier bijeenkomsten plaats voor alle liefhebbers van bijzondere en mooie voorwerpen. Met in totaal 800 exposanten die zich over de hele stad hebben verspreid is dit een van de belangrijkste evenementen van Europa op antiekvlak.

Midden de stad vindt je de kerk de Notre-Dame-des-Anges met overvloed van versiering, een voorbeeld van Provençaalse barok.
Isle-sur-la-Sorgue was ook de thuishaven van de bekende dichter René Char.
Dienst Toerisme
Place de l’église:
Tel: 04-90-38-04-78


Saint-Didier

Saint-Didier is een gezellig klein pittoresk dorpje, gelegen naast Pernes-les-Fontaines.
De dorpskern bestaat uit een smalle laan met platanen waar je leuke terrasjes aantreft en kleine winkeltjes voor de dagdagelijkse boodschappen.

In Sait Didier is er altijd “ leven “ zowel in de zomer als in de winter.

Er is een interessant museum van lokfluitjes ‘écomusée des appeux’ waar je kan genieten van een demonstratie van fluitjes die allerlei dierengeluiden nabootsen, van lijster tot everzwijn.
 
Marktdag maandag

Canal de Carpentras

Het kanaal van Carpentras werd in de 19e eeuw gegraven voor  de irrigatie van landbouwpercelen en tuinen. Met een lengte van 65 km voert dit kanaal water van de Durance door het Canal en mondt uit in de Aygues.
Langs het kanaal is het heerlijk wandelen en je staat niet voor verrassingen betreft moeilijkheidsgraad want het is altijd plat.

Abbaye Notre-Dame de Sénanque

De abdij van Sénanque  ligt tussen Gordes en Venasque, in een frisse vallei, en is tot op heden bewoond door monniken. Ondertussen een iconisch monument in Provence omringd door lavendelvelden.
De lavendelvelden voor de abdij zijn een streling voor het oog. De abdij is één van de 3 grote cisterciënzer-kloosters van de provence, naast deze van ‘Le Thoronet’ en ‘Silvacane’
De abdijkerk, het klooster en  de voormalige slaapzaal kunnen bezocht worden, om de rust te bewaren is absolute stilte geboden…

Verder nog te ontdekken :
Venasque
Col de Murs de Venasque
Canal de Carpentras
Grottes de Thouzon
Chateau des Eveques